Ga naar hoofdinhoud
ESG afkorting en betekenis

De Green Deal: straks weer wat meer administratie?

Hij komt eraan: CSRD. De Corporate Sustainability Reporting Directive van de Europese Unie is vanaf 2024 in Nederland een feit. De wetgeving komt voort uit Europese maatregelen in het kader van het ESG-beleid (environmental, social en governance). Het is aan de Nederlandse overheid om te bepalen hoe ze de richtlijn wil implementeren voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB). Dat maakt gelijk duidelijk dat ieder land er zijn eigen lokale invulling aan mag geven.

wat betekent het?

Op dit moment is het nog niet bekend hoe de richtlijn zijn intrede doet in het Nederlandse MKB. Bedrijven zonder beursnotering kunnen zelf kiezen of ze de standaarden van de CSRD voor niet-financiële gegevens willen gebruiken. De verwachting is wel dat steeds meer ondernemingen in het MKB te maken zullen krijgen met verzoeken om informatie van wél-CSRD-ondernemingen. Die moeten in hun ketens straks namelijk aantonen dat zij voldoen aan de Europese ESG-regels. Ketenpartners zonder die verplichting moeten dan alsnog aan de bak. Het betekent in de praktijk dat van MKB-ondernemers die in eerste instantie niet hoeven te rapporteren, nog steeds het een en ander aan administratie- en bewijslast wordt gevraagd.

aanbestedingen

Het best zichtbaar is dat op dit moment bij aanbestedingen. Een steeds groter deel van de aanbestedende organisaties stelt duurzaamheidseisen aan de leveranciers. In de sectoren ICT, bedrijfskleding en openbare verlichting komt dat het meest voor. Voor schoonmaakdiensten, kantoorgebouwen en elektrisch vervoer het minst. Voor het meedoen aan een aanbesteding is ESG-compliance straks een voorwaarde. Zelfs als je als MKB-ondernemer voorlopig nog niets met duurzaamheidsverslaglegging te maken hebt.

Wil je weten wat de komende maatregelen voor jou betekenen?: bel 088 – 2400 004 of mail: info@impactcirculair.nl

Back To Top