Ga naar hoofdinhoud

Hoe je jezelf kunt voorbereiden op ESG-regels (1)

Als ondernemer of bestuurder kun je je op verschillende manieren voorbereiden op de komende ESG-wetgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Hieronder staat een kort stappenplan:

  1. Inventariseer je ESG-prestaties: Als je een helder beeld hebt van je prestaties op het gebied van milieu, sociale en governance aspecten (ESG) kun je bestaand beleid evalueren en verbeteringen aanbrengen als dat  nodig is.
  2. Integreer ESG in je bedrijfsstrategie: Laten zien hoe je ESG-beleid integreert in je bedrijfsstrategie is een mes dat aan twee kanten snijdt. Je leert te werken met nieuwe rapportagerichtlijnen en tegelijkertijd positioneer je jezelf als duurzame organisatie.
  3. Stel interne en externe ESG-doelstellingen op: Het is belangrijk om ESG-doelstellingen op te stellen en te meten of je die ook haalt. Je laat daarmee in je eigen organisatie en aan de buitenwereld zien dat je serieus werk maakt van je ESG-prestaties.
  4. Laat je ESG-rapportages verifiëren: je kunt  je informatie laten verifiëren door een onafhankelijke derde partij, zoals een accountant of een auditfirma. Dit verhoogt de geloofwaardigheid van de rapportage.
  5. Maak ESG-prestaties transparant: Zorg ervoor dat je de ESG-prestaties op een gestructureerde manier rapporteert aan beleggers en andere belanghebbenden. In de praktijk betekent het dat je niet alleen cijfers en prestaties meldt, maar ook hoe deze tot stand zijn gekomen. Dat is nog altijd de beste remedie tegen verdenkingen van green washing.

Door deze stappen te ondernemen, ben je beter voorbereid op de nieuwe ESG-wetgeving en kun je laten zien dat je je verantwoordelijk voelt voor het ESG-beleid. In de volgende blogs gaan we wat dieper in op de vijf stappen. Wil je nu al aan de slag met duurzaamheid in je organisatie? Bel of mail ons: 088-240 00 04 / info@impactcirculair.nl.

Back To Top