Ga naar hoofdinhoud
ESG afkorting en betekenis

ESG in het kort

ESG staat voor Environmental, Social, and Governance (milieu, sociaal en bestuur). Het is een concept dat wordt gebruikt om de duurzaamheids- en maatschappelijke impact van een bedrijf of organisatie uit te drukken. ESG-criteria worden gebruikt om te beoordelen in hoeverre een organisatie rekening houdt met milieukwesties, sociale aspecten en bestuurspraktijken bij het nemen van zakelijke beslissingen.

Environmental

Dit omvat de impact van een organisatie op het milieu. Het gaat bijvoorbeeld om de uitstoot van broeikasgassen, water- en energieverbruik, afvalbeheer, gebruik van hernieuwbare energie, biodiversiteit en klimaatverandering. Organisaties worden beoordeeld op hun inspanningen om milieuvriendelijke praktijken te implementeren en de negatieve impact op het milieu te verminderen.

Social

Dit verwijst naar de sociale aspecten van een organisatie, waaronder arbeidsomstandigheden, werknemersrechten, diversiteit en inclusie, mensenrechten, gezondheid en veiligheid, klantrelaties en betrokkenheid bij de gemeenschap. Het gaat erom hoe een organisatie omgaat met haar werknemers, klanten, leveranciers en de bredere samenleving.

Governance

Gaat over de manier waarop een organisatie wordt bestuurd, inclusief de interne structuur, transparantie, verantwoordingsplicht, ethisch leiderschap en de relatie met aandeelhouders. Het omvat ook de effectiviteit van bestuursorganen, naleving van wet- en regelgeving, beloningsstructuren en het beheer van risico’s.

ESG-criteria zijn steeds belangrijker voor beleggers, financiële instellingen en andere belanghebbenden, omdat ze inzicht bieden in hoe duurzaam en verantwoord een organisatie opereert. ESG-factoren spelen verder een rol bij beleggingsbeslissingen en hebben invloed op de reputatie en het concurrentievermogen van een organisatie. Het meten van en rapporteren over ESG-prestaties is vanaf 2024 verplicht voor grote organisaties. De rapportagerichtlijn die daarvoor is opgezet is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Later volgt die verplichting – in aangepaste vorm – ook voor kleinere organisaties.

Wil jij weten wat er komt kijken bij het opstellen van een duurzaamheidsverslag? Bel: 088-24 00 004 of mail info@impactcirculair.nl

Back To Top