Gaan we klussen of toch verbouwen?
Ja, we weten het: duurzaamheid is helemaal in en circulariteit is een hype. Wie nog nooit van ESG heeft gehoord heeft waarschijnlijk net een sabbatical achter de rug. Of de lineaire economie neemt je dagelijks zó in beslag dat het onderwerp even aan je aandacht is ontsnapt. Voor een korte uitleg over ESG: klik hier.
Maar wat moet je met al die aandacht voor duurzaamheid? Kan een gemiddelde organisatie zomaar duurzaam worden? En wanneer ben je klaar? Wie ooit betrokken is geweest bij een organisatiewijziging – klein of groot – weet hoe lastig het is om ‘anders’ te worden. Patronen zijn ingesleten, gewoonten zijn gevestigd, gebruiken en normen liggen vast. Iedere nieuwe medewerker wordt binnen de eerste weken van zijn of haar dienstverband vanzelf in de organisatiekleur gespoten. Dus verandert er niets.
Klussen
Misschien heb je al zonnepanelen op het dak of heb je op de een of andere manier geïnvesteerd in de gezondheid van je medewerkers. Wat je ook hebt gedaan of nog van plan bent: er komt een moment waarop je denkt ‘wat nu?’. En voor je het weet blijken er nog veel meer onderdelen in de organisatie duurzamer te kunnen. De plastic bekertjes uit de koffieautomaat worden vervangen door mokken of bekers van recyclebaar karton, auto’s worden elektrisch en water wordt opgevangen voor hergebruik. Zo is straks de hele klussenlijst afgevinkt. En als je dan alles hebt gedaan, ben je uiteindelijk duurzaam. Toch?
Verbouwen
Een verbouwing begint met een plan. Het is nog steeds een hele reeks van klussen, maar nu staan ze in een relatie tot elkaar. Er is een verband tussen alle maatregelen en acties. En niet onbelangrijk: iedereen die betrokken is bij die verbouwing weet wát er gebouwd gaat worden. Klusjes kun je zelf doen, maar voor een verbouwing heb je een heel team nodig. In het ideale geval heeft dat team een gezamenlijk doel voor ogen. Er ligt een tijdpad, verantwoordelijkheden zijn belegd en de verbouwing valt uiteen in verschillende aandachtsgebieden. Het ontwerp, de fundering, het casco en de installatie om maar eens wat te noemen.
Veranderen
Het risico van het afwerken van een klussenlijst op weg naar duurzaamheid is dat je niets verandert. Ja, je energierekening daalt, je kunt misschien beter verantwoorden wat je in- en verkoopt en wie weet daalt het ziekteverzuim wel. Maar in de basis houd je dezelfde, lineaire en primair financieel gedreven organisatie. De kansen die duurzaamheid biedt blijven met het afwerken van de klussenlijst onbenut. Eenvoudigweg omdat je daarmee je rol in de keten niet verandert. Of je positionering in de markt.
Daarvoor is een heroverweging nodig: zelfreflectie en een strategie waarvan duurzaamheid een onderdeel is. Daarmee laat je leveranciers, medewerkers en klanten óók veranderen. Duurzaam worden is dus een verandertraject. Het is een verbouwing op basis van een plan.
Ben je benieuwd hoe je met jouw organisatie duurzaam kunt worden? Bel: 088-2400004 of mail info@impactcirculair.nl