Ga naar hoofdinhoud

Veranderen is een vak

Innovaties en nieuwe manieren van werken realiseer je niet van de ene op de andere dag. Er staan boekenplanken vol met literatuur over veranderen en daarin raak je makkelijk het overzicht kwijt. Daarom besteden we in deze blog aandacht aan het vak ‘veranderen’.

Verhoog je kans op succes

Wat zijn nu de punten waar je in ieder geval aandacht aan moet geven als je duurzame principes wilt introduceren in je organisatie? Kun je nu al voorspellen of je de beoogde verandering met enige kans op succes erdoor kunt krijgen? Het antwoord op die vraag is ‘ja’ als je je houdt aan de negen belangrijkste principes* voor verandering. Hier komen ze:

1. Betrek de gehele organisatie bij de verandering

Een organisatieverandering kan pas effectief zijn als iedereen weet waar de verandering over gaat en waar het voor gedaan wordt. Toon openheid en luister naar feedback. zodat je jouw beleid hier op aan kunt passen.

2. Begin bij de top van de organisatie

Als verandertrajecten niet ondersteund worden door de leidinggevenden in de organisatie, is er weinig kans van slagen. Zorg ervoor dat de CEO en andere belangrijke sleutelspelers binnen de organisatie de veranderingsinitiatieven actief uitdragen en ondersteunen.

3. Toon leiderschap

Bij grote veranderingen is het belangrijk dat er een duidelijke visie wordt gecommuniceerd waarom er veranderd moet worden en waarom dit belangrijk is. Juist in tijden van verandering is leiderschap essentieel, wees dan ook beschikbaar voor de medewerkers. Sommige leidinggevenden zouden best wat vaker op de zeepkist mogen staan.

4. Vertaal de verandering naar praktische betekenis

Door alle medewerkers te betrekken bij de redenen voor verandering, begrijpen zij beter wat dit voor hen betekent. Niet alleen in de zin van een beter werkproces, maar ook in de vorm van werkplezier, een lagere werkdruk en andere voordelen die niet in geld of cijfers uit te drukken zijn, zoals bijvoorbeeld het kunnen bijdragen aan een betere wereld.

5. Geef medewerkers de kennis en tools om te slagen

Om op een bekwame manier te werk te gaan en de beste resultaten te garanderen, moeten de medewerkers beschikken over de kennis en tools om dit mogelijk te maken. Daarom is het aan te raden om te investeren in een training, waarmee zowel het draagvlak toeneemt en men de inzichten opdoet en handvatten krijgt om voor resultaat te zorgen.

6. Stel duidelijke en meetbare doelen

Om te weten of je verandering succesvol is geweest, moet je de resultaten meten. Daar hoort ook het stellen van concrete doelen bij die je ook nog eenvoudig moet kunnen meten en eenduidig moet kunnen interpreteren. Voor de resultaten geldt vanzelfsprekend ook dat je die zoveel mogelijk deelt met alle betrokkenen.

7. Doe meer van wat werkt

Kijk niet alleen naar wat er misgaat binnen de organisatie, maar kijk ook naar wat er juist wel goed gaat en kijk hoe je verder kunt bouwen op deze successen. Waarschijnlijk zijn er al oplossingen aangedragen door medewerkers die het proces versoepelen, zij vinden het fijn dat hun input meegenomen wordt in het verandertraject.

8. Creëer een cultuur van ‘elke dag beter’

In de leanfilosofie staat een cultuur van continu verbeteren centraal. Naast dat medewerkers bekend raken met de tools en methodieken, is het ook belangrijk dat het leangedachtegoed onderdeel wordt van de bedrijfscultuur. Door continu te leren en op basis van de opgedane kennis te verbeteren, de kennis te delen en medewerkers te stimuleren om bij te dragen aan oplossingen, kom je veel verder.

9. Evalueer periodiek de resultaten

Meten is weten. Zonder de resultaten te toetsen kun je onmogelijk weten of je vooruitgang boekt. Daarom is het belangrijk om deze periodiek te evalueren. Winston Churchill zei het ooit al: “However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results”

Contact

Wil jij ook stappen zetten op weg naar een (meer) duurzame bedrijfsvoering? Of heb je specifieke vragen naar aanleiding van dit artikel? Bel ons of mail ons voor een vrijblijvend gesprek. Wij zijn tijdens kantoortijden telefonisch bereikbaar op 088 24 000 04. Ons e-mailadres is info@impactcirculair.nl.
*Kijk voor het hele artikel over verandermanagement op https://12mprove.nl/lean/verandermanagement-zo-doe-je-het-goed/

Back To Top