Ga naar hoofdinhoud

De EU heeft doorgewerkt

We kondigden het eerder al aan in het white paper dat we met jullie deelden voor de zomervakantie. De Europese Unie moest de standaarden voor de rapportage over duurzaamheid toen nog vaststellen. Welnu, er is doorgewerkt in Brussel want begin augustus was de klus geklaard. De rapportagestandaard gaat gelden voor alle organisaties die vanaf 2024 en verder moeten rapporteren over hun vorderingen op duurzaamheidsgebied. De ESRS beschrijft wát er gerapporteerd moet worden over ESG- (environmental, sustainable, governance) onderwerpen. De Europese richtlijn voor deze rapportage is de Corporate Sustainability Reporting Directive, ofwel de CSRD.

Voor wie?

ESRS en CSRD gelden voor bedrijven en organisaties die voldoen aan 2 van de volgende 3 criteria:
1. een balanstotaal van meer dan 20 miljoen,
2. een omzet van meer dan 40 miljoen en
3. 250 werknemers of meer.
Voor bedrijven die kleiner zijn dan deze criteria, gaan de normen later gelden, maar dan in een – waarschijnlijk – vereenvoudigde vorm. Het uiteindelijke hogere doel is om de transparantie en verantwoording van bedrijven met betrekking tot hun duurzaamheidsprestaties te verhogen. Zoals het er op dit moment voorstaat is het beursgenoteerde MKB in 2026 aan de beurt om te gaan rapporteren volgens de nieuwe norm. Vanaf 2024 treden de regels al in werking voor ondernemingen die nu rapporteren volgens de regels van de NFRD (Non Financial Reporting Directive).

Wat is wat

De rapportagestandaard ESRS is erop gericht om invulling te geven aan de CSRD-richtlijn. Het beschrijft wat er onder die richtlijn gerapporteerd moet worden. Beide – zowel de rapportagestandaard als de richtlijn – zijn bindend. Ze komen voort uit de inspanningen van de Europese Unie om bedrijven en organisaties tot transparantie over milieuprestaties, bestuur en maatschappelijke impact te brengen. Op die manier kunnen financiële resultaten afgezet worden tegen de ESG-prestaties van een organisatie. Het afzetten van de financiële verrichtingen tegen de ‘keerzijde’ of de niet-financiële effecten wordt ‘dubbele materialiteit’ genoemd.
Meer informatie over dit onderwerp vind je onder meer op https://www.smartwp.nl/nieuws/20230811-esrs-standaarden-bieden-doorbraak-in-esg-reporting

Contact

Wil jij ook stappen zetten op weg naar een (meer) duurzame bedrijfsvoering? Of heb je specifieke vragen naar aanleiding van dit artikel? Bel ons of mail ons voor een vrijblijvend gesprek. Wij zijn tijdens kantoortijden telefonisch bereikbaar op 088 24 000 04. Ons emailadres is info@impactcirculair.nl.

Back To Top