Een tevreden medewerker telt!
EU wetgeving over duurzaamheid
Het lijkt misschien een vergezocht verband: een medewerkertevredenheidsonderzoek (MTO) in het kader van de komende EU-wetgeving over duurzaamheid. Toch hebben die twee wel wat met elkaar te maken. In de voorstellen die aan de Europese Commissie zijn gedaan over wetgeving die de duurzaamheid van organisaties moet regelen, staat een reeks maatregelen over werknemers. ‘Werknemers’ in de brede zin welteverstaan. Dat zijn mensen die op de loonlijst staan, maar ook de via derden (uitzendbureaus, dienstverleners en bemiddelaars) ingezette medewerkers.
In de rapportagerichtlijnen (ESRS) die voor een aantal organisaties vanaf volgend jaar gaan gelden, is rekening gehouden met verslaglegging over de volgende vier elementen:
- Arbeidsveiligheid: de maatregelen die zijn genomen om werknemers veilig te laten werken, zoals het hebben van de juiste veiligheidsuitrusting, veiligheidsprotocollen en training om ongevallen en letsel te voorkomen.
- Arbeidsomstandigheden: de omstandigheden waaronder werknemers hun taken uitvoeren, zoals werkuren, rusttijden, pauzes, werkbelasting en werkdruk. Het omvat ook aspecten zoals ergonomie en comfort op de werkplek.
- Gelijke kansen en diversiteit: werknemers moeten gelijke kansen krijgen, ongeacht hun geslacht, ras, religie, seksuele geaardheid of andere persoonlijke kenmerken. Het gaat ook om het bevorderen van diversiteit en inclusie op de werkvloer.
- Werkzekerheid: de mate van zekerheid die werknemers hebben met betrekking tot hun baan, zoals contractvoorwaarden, opzegtermijnen en de bescherming tegen ongerechtvaardigde ontslagen.
Een MTO is een thermometer die met regelmaat in de organisatie wordt gestopt. Zit het op één van de hiervoor genoemde onderdelen fout, dan toont een MTO dat aan. Daarom is het een goed idee om de tevredenheid van de werknemer mee te nemen in de duurzaamheidsrapportage. Het laat direct zien waar verbeteringen mogelijk zijn en het vormt een krachtig instrument om dit ene aspect van de duurzaamheidsverslaglegging te kunnen volgen.