Ga naar hoofdinhoud

Hoe je jezelf kunt voorbereiden op ESG-regels (2)

Vorige keer hadden we het over vijf manieren om jezelf voor te bereiden op milieu- en duurzaamheidsregels die vanuit de Europese Gemeenschap op Nederlandse instanties en ondernemingen afkomen. In dit artikel gaan we wat dieper in op de genoemde punten. Het stappenplan bevatte 5 onderdelen waarvan sommige makkelijker gezegd zijn dan gedaan. Daarom tref je hieronder een toelichting aan. Vandaag: hoe circulair ben je al of wat zijn je ESG-vorderingen tot nu toe?

inventariseer je ESG-prestaties

Als je een helder beeld hebt van je prestaties op het gebied van milieu, sociale en governance aspecten (ESG) kun je bestaand beleid evalueren en verbeteringen aanbrengen als dat nodig is.  In het kort kun je alles wat te maken heeft met milieu, governance en sociale of maatschappelijke verantwoordelijkheden samenvatten in 7 thema’s. Ze werden in 2019 door adviesbureau Metabolic gedefinieerd en ze zijn nauw verbonden met de 17 sustainable development goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Een groot verschil is dat die laatste ook doelstellingen bevat die alleen op landniveau kunnen worden uitgevoerd. De 7 thema’s van Metabolic zijn dan ook iets beter behapbaar en ze kunnen in iedere organisatie worden geïmplementeerd. Wat zijn dan die 7 thema’s? Je vindt ze op https://www.metabolic.nl/news/the-seven-pillars-of-the-circular-economy/ Een Nederlandse vertaling van de zeven pijlers van de circulaire economie staat op: https://www.impactcirculair.nl/wie-wij-zijn/

Dan is nu natuurlijk de voor de hand liggende vraag hoe je met die zeven pilaren van de circulaire economie omgaat. Begin gewoon met een korte inventarisatie van alles wat je al hebt gedaan. Dat hoeft geen studie te worden van maanden of een multidisciplinair project. Een Excelsheet doet wonderen en je zult versteld staan van wat er allemaal al is! Veel organisaties hebben namelijk al heel wat stappen gezet, maar soms is het overzicht weg. Uiteindelijk verschaft een overzicht van al genomen maatregelen veel duidelijkheid. En als je eenmaal weet wat je hebt, zie je ook direct wat er nog moet gebeuren. Wil je direct weten waar je staat? Overweeg dan een circulaire impact scan. Je krijgt dan een statusoverzicht in de vorm van een adviesrapport met aanbevelingen voor vervolgstappen. De scan geeft snel en duidelijk inzicht in je circulaire status, maar zoals gezegd: je kunt ook zelf inventariseren.

Door de vijf stappen naar een duurzame bedrijfsvoering te zetten, ben je beter voorbereid op de nieuwe ESG-wetgeving en kun je laten zien dat je je verantwoordelijkheid neemt. In een volgend artikel gaan we wat dieper in op de volgende van de vijf stappen: circulariteit in je doelstellingen en strategie. Wil je alvast aan de slag met duurzaamheid in je organisatie? Bel of mail ons: 088-240 00 04 / info@impactcirculair.nl.

 

Back To Top