Ga naar hoofdinhoud

Rapporteren over duurzaamheid? Ik heb al genoeg te doen!

Terwijl organisaties en ondernemingen aan het overleven waren tijdens corona, zaten ze in Brussel niet stil. De EU wil straks namelijk een duurzaamheidsverslag. Al jaren is men in Europa bezig regels op te stellen over duurzaamheid in het kader van de Green Deal. De EU-landen hebben zich ertoe verbonden om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, in lijn met de toezeggingen in het kader van de Overeenkomst van Parijs uit 2015. De Green Deal is de strategie waarmee de EU het doel voor 2050 wil bereiken.

waarom regels?

Het doel van de regels is om bedrijven te stimuleren beter rekening te houden met de milieueffecten van hun activiteiten en de impact die ze hebben op de maatschappij en het milieu. Door middel van de regels moeten bedrijven rapporteren over een reeks ESG-indicatoren (milieu, sociale en governance aspecten) en hoe ze deze aspecten integreren in hun bedrijfsvoering.

onontkoombaar

Over enkele jaren zullen ook MKB-ondernemers naast hun financiële administratie er een duurzaamheidsadministratie op na moeten houden. Gelukkig gaat het in stappen. Als eerste komen de beursgenoteerde en ‘grote’ ondernemingen aan bod. Daarna volgen de kleinere organisaties. Daarbij valt op dat landen zelf nog wel wat bewegingsvrijheid hebben binnen de Europese kaders. Bovendien moet het controle-apparaat op al die regels ook nog grotendeels worden opgetuigd. In 2024 begint het circus en dat is snel, dus de druk staat erop.

duurzaamheidsrapportage

De regels die men voor grote ondernemingen hanteert komen voort uit de Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportages, de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Die regels maken onderdeel uit van de inspanningen van de EU om bedrijven meer verantwoord te laten opereren en hun bijdrage aan een duurzame economie te versterken. Met de regels hoopt men dat belanghebbenden (omwonenden, aandeelhouders, de gemeenschap in het algemeen) beter geïnformeerd worden over de duurzaamheidsprestaties van bedrijven. Kortom, er is genoeg te doen voor mensen die nog ruimte in hun agenda hebben.

Wil je weten wat de komende EU regels over duurzaamheidsrapportage voor jouw organisatie betekenen? Bel of mail ons op: 088-24 000 04 of stuur een e-mail: info@impactcirculair.nl

Back To Top