Ga naar hoofdinhoud

Wat is een Milieu Kosten Indicator?

Een Milieu Kosten Indicator (MKI) is een hulpmiddel om de indirecte milieukosten van producten of bedrijfsprocessen te meten en weer te geven. Het doel van een MKI is om verstopte of verborgen milieukosten van producten of processen in kaart te brengen en inzichtelijk te maken. Daardoor kunnen bedrijven en overheden bewustere beslissingen nemen met betrekking tot duurzaamheid. Waar je de LCA (Life Cycle Analyses) nogal eens op productniveau tegenkomt, is de MKI heel geschikt voor het bepalen van de effecten van productieprocessen of samenstellingen van producten.

kosten-baten

MKI is een kosten-batenanalyse van milieueffecten die ook de kosten van vervuiling van het water en de bodem, gezondheidsschade, klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit in kaart brengt. De uitkomst van een analyse geeft een schatting van de totale milieukosten van een (productie-)proces. Het maakt het mogelijk om deze kosten te vergelijken met de directe kosten van productie. Hierdoor kunnen bedrijven en overheden beter bepalen wat het meest duurzaam is en welke verbeteringen nodig zijn om nadelige milieueffecten te verminderen. De bouwsector is inmiddels steeds meer vertrouwd met de MKI omdat het helpt bij het maken van duurzame ontwerp- en materiaalkeuzes. Ook in andere sectoren, zoals de voedingsindustrie en de transportsector, past men de MKI steeds meer toe. Het grote verschil met de LCA methode is dat je met de MKI – het woord zegt het al – effecten uitdrukt in kosten.

MKI en LCA

Waar voor de LCA geldt dat de kwantificeerbaarheid zit in een variëteit aan getallen (bijvoorbeeld grondstoffen, CO2- NOx-uitstoot in kilo’s of grammen, MJ’s) die vooral niet-financieel zijn, is de MKI een samenvatting van alle effecten uitgedrukt in euro’s. LCA’s tref je door hun hoge gedetailleerdheid dan ook vaak aan op productniveau, terwijl je MKI’s tegen kan komen in projecten om de som van alle milieu-effecten in euro’s uit te drukken. Je zou de MKI kunnen zien als de vertaling van een LCA naar euro’s om de milieu-impact van dat product op te heffen.

Meer informatie over de milieukostenindicator vind je hier: https://www.kiwa.com/nl/nl/themas/duurzaam-ondernemen-in-nederland/duurzaam-certificeren/mki-waarde/

Back To Top