Ga naar hoofdinhoud

We worden allemaal wereldverbeteraars

Althans als je de Europese richtlijnen mag geloven die vanaf volgend jaar voor grotere organisaties gaan gelden. Is je balanstotaal hoger dan 20 miljoen euro, heb je meer dan 250 medewerkers in dienst en/of heb je een omzet van meer dan 40 miljoen euro? Dan ben je straks een wereldverbeteraar!

Waarom is regelgeving nodig?

Daarop kun je vijf verschillende antwoorden geven. Ten eerste; de duurzaamheidsrapportage zoals we die in Nederland gewend zijn kan beter op kwaliteit, relevantie en vergelijkbaarheid. Je ziet tussen branches al aanzienlijke verschillen, maar tussen landen zijn die verschillen nog groter. Een uniforme Europese richtlijn maakt het eerlijker en creëert een gelijk speelveld. Ten tweede is er de duurzaamheidsdoelstelling van Europa zelf. Als je de CO2-uitstoot in 2030 met 55% verminderd wil hebben, moet je wel wat regels maken om iedereen de goede kant op te duwen. Ten derde en daarmee samenhangend: als het geld naar de juiste en groene doelen gaat, ontstaat een vliegwieleffect. Investeringen baseren op het duurzaamheidsprofiel van een onderneming is daarom een belangrijk stuurinstrument. De vierde reden is dat het er uiteindelijk toe moet leiden dat we ook als consument en EU burgers groenere keuzes gaan maken. Als je dat als Europa dan allemaal wilt meten heb je normen, regels en criteria nodig. Dat is de vijfde reden.

Het is flink wat administratie en een omvangrijke operatie. En misschien is niet iedereen er nu al klaar voor. Maar hey, de grondgedachte van de wetgeving over duurzaamheid is juist dat waarde niet alleen financieel is uit te drukken. En alleen maar geld verdienen is tenslotte zó 2020 …

Back To Top