Ga naar hoofdinhoud

Wat wij doen

Wat wij doen

Impact! | circulair begeleidt en adviseert organisaties op weg naar een duurzame bedrijfsvoering. Dat doen we met advies, begeleiding en concreet gereedschap. We werken altijd vanuit drie principes: positiviteit, vertrouwen en communicatie.

Positiviteit is belangrijk, zelfs extra belangrijk voor organisaties en bedrijven die duurzaam willen worden. Alle rampspoed en negatieve berichten over ons klimaat kunnen namelijk behoorlijk ontmoedigend werken. Het geloof dat we het tij kunnen keren is dan ook een onderdeel van onze blauwdruk. We zijn heel positief over de toekomst: duurzaam ondernemen biedt juist nieuwe kansen.

Het vertrouwen in de toekomst dat daarvoor nodig is, is onze tweede eigenschap. Dat vertrouwen hebben we niet alleen in de toekomst, dat hebben we ook in onze mensen, onze partners en in onze klanten. We spreken het uit, we delen het en we staan open voor feedback.

Door met elkaar te blijven communiceren ontstaat wederzijds inzicht en worden we allemaal beter.

Waar we vandaan komen

Wij komen voort uit een ander duurzaam bedrijf: OPNIEUW! Een onderneming die bij haar oprichting in 2018 de branche wakker schudde met een revolutionaire, circulaire aanpak voor het innemen, refurbishen en leveren van kantoormeubilair. OPNIEUW! levert daarnaast onder meer stoelen en designlampen gemaakt van petflessen en kantoormeubilair gemaakt van oude NS-treinstellen. Inmiddels biedt OPNIEUW! werk aan meer dan twintig mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en levert het haar producten en diensten aan organisaties bij zowel de overheid als het bedrijfsleven. 

blank
model impact circulair

A

CIS – circulaire impact scan

Voor iedere verbetering is een beginpunt nodig. Daarom beginnen wij ieder traject op weg naar het bereiken van circulaire doelen met een eenvoudige meting. Met interviews en scorelijsten meten we wat jouw circulaire status van dat moment is. Die interviews houden we in alle lagen binnen je organisatie om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. De ervaring heeft ons namelijk geleerd dat de antwoorden van mensen uit de praktijk nog wel eens af kunnen wijken van medewerkers in managementfuncties.

Zeven pijlers

Het interview bestaat uit meer dan 120 vragen, verdeeld over de zeven pijlers van de circulaire economie. Alle vragen kunnen alleen met een ‘ja’ of een ‘nee’ worden beantwoord. Dat heeft twee voordelen: ten eerste is het gesloten karakter van de vragen een waarborg voor de vergelijkbaarheid van de resultaten tussen deelnemers. Ten tweede geeft het een zuivere ‘as is’ als uitkomst.

Nuance

Er is overigens volop ruimte voor nuance of het geven van een context bij antwoorden. Op basis van de meting stellen wij een rapport op waarin de Circulaire Impact-score (CIS) van de organisatie op de zeven pijlers terugkomt. Onderdeel van het rapport zijn aanbevelingen voor vervolgacties, waarbij rekening is gehouden met eventueel door deelnemers gegeven aanvullende informatie.

B

Projectmanagement

Niet iedereen is in staat om de bomen nog te zien door het circulaire bos. Begrippen, instanties, expertises en werkwijzen evolueren op een bijna dagelijkse basis. Als je daarnaast op de hoogte wilt blijven van de voornemens van de Europese Commissie rondom ESG met zijn vele KPI’s en de CSRD-richtlijn dan heb je er een dagtaak bij.

Zelf doen

In de alledaagse circulaire praktijk moet er ook gewoon worden gewerkt. Uiteindelijk zijn het niet de rapporten of directieven uit Brussel, maar de maatregelen die je zélf neemt die winst opleveren. Dat kan winst zijn in CO2-reductie, kilowatturen of in uren werktijd voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Als eenmaal bekend is wat je Circulaire Impact Score (CIS) is, dan is er een plan nodig om die te verbeteren. Dat plan kunnen wij voor je opstellen en als je dat wilt nemen we ook de regie bij de uitvoering ervan.

Partners

We werken samen met gespecialiseerde partners, bijvoorbeeld als het gaat om milieuadvies, watermanagement, arbeidsvraagstukken of recycling. Uiteindelijk coördineren en bundelen wij al die expertise tot een pakket maatregelen om jóúw circulaire doelstellingen te halen.

C

Footprint Data Monitor

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Als de inspanningen van een stap naar verduurzaming eenduidig worden vastgelegd, ontstaat er geen discussie. Daarom hebben wij veel moeite gestoken in het voorkomen van onduidelijkheid en ‘green washing’. Binnen de groep ondernemingen waar Impact! | circulair uit voortkomt, ontstond behoefte om vast te leggen uit welke componenten producten bestaan. Het ging in dit geval om producten waarvan moest worden uitgezocht welke materialen en hoeveelheden daarin waren verwerkt.

Database

De leverancier leverde de basisgegevens van het product aan, wij classificeerden het en legden het vervolgens vast in een database. Daarna vroegen we aan onderzoeksinstituut TNO of zij zich konden vinden in de manier waarop wij dat deden. Het leidde tot een certificering van het proces waarmee we producten indelen en herleiden naar grondstoffen.

Footprint Data Monitor

De database hebben we ‘Footprint Data Monitor‘ genoemd en inmiddels bevat deze honderden verschillende producten die allemaal zijn herleid naar hun oorspronkelijke basismaterialen. We zien zo met behulp van vaste meeteenheden in één oogopslag wat de impact van een product is. Of het nu om grammen, liters, uren, kilometers of kilowatturen gaat: als we eenmaal weten wat de ecologische voetafdruk van een product is, kunnen we ook voorspellen hoe die afdruk verandert als een component verdwijnt of verandert door hergebruik of een alternatief

D

Verantwoording

Verduurzamen is een verandertraject. En zoals bij ieder verandertraject is het ook bij verduurzaming nodig om successen te delen. Wat hebben we met elkaar bereikt? Wat willen we nog bereiken en hoe gaan we dat doen?

Agenda

Door medewerkers, leveranciers, zakelijke partners, omwonenden en andere stakeholders te betrekken bij circulaire inspanningen komt het onderwerp ook in hún agenda terecht. Het is natuurlijk prachtig als uw brutowinst het afgelopen boekjaar met 10% is gestegen, maar hoeveel mooier is het als dat gepaard gaat met een CO2 reductie van 25%? Of als u daarbij mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt weer perspectief biedt?

Inspiratie

Resultaten delen en verantwoording afleggen is noodzakelijk op weg naar een circulair bedrijfsmodel. Maar wat straks een Europese verplichting is, kan nú al een inspiratie zijn voor uw organisatie en uw omgeving. Alle informatie afkomstig uit de CIS en de monitoringfase vatten wij namelijk samen in een duurzaamheidsoverzicht. Dat overzicht is gebaseerd op de besparingen die we in de monitoringfase van de  Impact! | circulair methode al hebben vastgesteld. Zo communiceert u met uw stakeholders ineens ook over andere waarden: over de impact van uw organisatie op uw natuurlijke en sociale omgeving, op medewerkers, klanten en andere belanghebbenden.

Duurzaamheid of ESG

Een ander uitgangspunt van onze dienstverlening is Europese regelgeving. Europese landen hebben met elkaar een ‘green deal’ gemaakt om in 2050 het eerste volledig klimaatneutrale continent te zijn. Daarvoor is een reeks van criteria opgesteld, verdeeld over de thema’s ‘environment’, ‘social’ en ‘governance’ (ESG). Duurzaam ondernemen wordt in dat kader verplicht voor organisaties die voldoen aan twee van de drie volgende kenmerken: een balanstotaal van meer dan 20 miljoen euro, een omzet van meer dan 20 miljoen euro en een werknemersaantal van meer dan 250.

Verslaglegging

In Nederland zijn er naar schatting meer dan 3.000 bedrijven waarvoor straks deze aparte verslagleggingseisen gaan gelden. Deze worden uitgedrukt in de CSRD, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Het plan is om de richtlijn in te voeren vanaf 2024. Om ‘green washing’ te voorkomen is één van de eisen dat duurzaamheids- of ESG-rapportages straks door een accountant worden getoetst.

Verandertraject

De duurzaamheidsinitiatieven van de Europese Gemeenschap zijn vergaand en ingrijpend. Ze overstijgen in ieder geval het niveau van een administratieve inspanning. Om ESG en de bijbehorende criteria of KPI’s te implementeren is namelijk ook een mentaliteitsverandering nodig in alle lagen van de organisatie.

Meer informatie over CSRD tref je aan op https://www.mvonederland.nl/wat-is-de-csrd-wet-en-hoe-ga-je-ermee-aan-de-slag/

Back To Top