Ga naar hoofdinhoud

Wie wij zijn

Wij komen voort uit een ander circulair bedrijf: OPNIEUW! Een onderneming die bij haar oprichting in 2018 de branche wakker schudde met een revolutionaire, circulaire aanpak voor het innemen, refurbishen en leveren van kantoormeubilair. OPNIEUW! levert daarnaast onder meer stoelen en designlampen gemaakt van petflessen en kantoormeubilair gemaakt van oude NS-treinstellen.

social return

Inmiddels biedt OPNIEUW! werk aan meer dan twintig mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en levert het haar producten en diensten aan organisaties bij zowel de overheid als het bedrijfsleven. 

Voor meer informatie over OPNIEUW! kijk op de website

Ons team

Jeroen

Jeroen

Een bevlogen en inspirerende duizendpoot. Altijd in voor een nieuw idee, innovaties en een out-of-the-box denker. Bewaart het overzicht en kan hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden. Weet wat er allemaal bij komt kijken om circulair te ondernemen. Vindt hergebruik logisch en verspilling zonde. Neem contact op met Jeroen: jeroen@impactcirculair.nl

blank

Paul

Hij vraagt zich al jaren af waar groei eindigt. Na jaren in de ICT en in de advisering te hebben gewerkt leek ‘de sky de limit’. Maar dat groei meer kost dan gedateerde economische modellen ons vertellen heeft hij van dichtbij mogen ervaren. Onze sky heeft wel degelijk een limit. Neem contact op met Paul: paul@impactcirculair.nl

Froukje

Froukje

Een sociaal ingestelde perfectionist met hart voor duurzaamheid. De combinatie tussen bewustwording creëren en samenwerken is volgens haar key voor een circulaire economie. Volgens Froukje moeten veranderingen doorgevoerd worden in de economie om een toekomst te bieden voor de volgende generaties. Neem contact op met Froukje: froukje@impactcirculair.nl 

Zeven pijlers

Onze dienstverlenging is gebaseerd op de zeven pijlers van de circulaire economie zoals die door adviesbureau Metabolic in 2019 zijn gepubliceerd.

1

Materialen worden continu op een hoogwaardige manier gerecycled

Materialen worden hergebruikt tegen de hoogst mogelijke waarde. De complexe samenstelling van materialen wordt zo veel mogelijk bewaard en de materialen zijn zodanig ontworpen dat hun levensduur overeenstemt met die van de natuurlijke en menselijke levenscycli waarmee zij verbonden zijn. Schaarse materialen worden bij voorkeur in kortere cycli verwerkt zodat zij eerder kunnen worden hergebruikt voor nieuwe doeleinden. Materialen worden over een zo kort mogelijke afstand vervoerd. Voorkomen wordt dat scheiding en terugwinning onmogelijk zijn, tenzij de materialen onbeperkt hergebruikt kunnen worden in hun samengestelde vorm (hoewel dat nog steeds niet ideaal is omdat het keuzes beperkt). Materialen worden alleen gebruikt als het nodig is, het materiaalvrij houden van diensten en producten heeft de voorkeur.

2

Alle energie komt uit hernieuwbare bronnen

Alle energie is gebaseerd op hernieuwbare bronnen. De materialen die nodig zijn voor het genereren en opslaan van energie zijn ontworpen voor hergebruik in het ecologisch systeem. Energie wordt intelligent opgeslagen en trapsgewijs in steeds lagere vormen van energiegebruik ingezet, zoals bij warmteverbruik. De concentratie van de energieconsumptie komt overeen met de concentratie van de lokaal beschikbare energie, zodat rendementsverlies door transport wordt voorkomen. Het omzetten van de ene naar de andere energievorm wordt – naast energietransport – eveneens zoveel mogelijk voorkomen. Systemen zijn ingericht op maximale energie-efficiëntie zonder afbreuk te doen aan de prestaties en leverbetrouwbaarheid van die systemen.

3

Water wordt gewonnen op een duurzame manier en bronherstel wordt gemaximaliseerd

Bronnen voor watergebruik worden duurzaam ingezet en vernieuwd. Water is één van de meest waardevolle, gedeelde elementen. Voldoende kwantiteit en kwaliteit van water is essentieel voor het functioneren van onze economie en voor ons voortbestaan. In een circulaire economie wordt de waarde van water erkend en vindt recycling voor oneindig hergebruik plaats, terwijl er gelijktijdig waardevolle alternatieve toepassingen voor worden gevonden. Watervoorziening en -technologie zijn gericht op het beperken van het gebruik van zoet water en het benutten van energie en voedingsstoffen uit afvalwater. Het veiligstellen van waterwinning is van groot belang en het voorkomen van schadelijke lozingen op oppervlaktewater en watersystemen heeft topprioriteit.

4

Biodiversiteit wordt structureel ondersteund en versterkt

Biodiversiteit wordt bevorderd en vergroot door menselijke activiteiten. Het is een van de basisbeginselen van het opereren in een circulaire economie om de complexiteit van de natuurlijke omgeving te behouden. Het bewaren van biodiversiteit is een topprioriteit. Leefomgevingen, zeker zeldzame, mogen niet worden aangetast of structureel worden beschadigd door menselijke activiteiten. Het preserveren van ecologische diversiteit is één van de bronnen van veerkracht van de natuurlijke omgeving. Materiële en energieverliezen zijn toegestaan als dat de biodiversiteit ten goede komt, want biodiversiteit heeft daarbij een hogere prioriteit.

5

Maatschappij en cultuur worden behouden

De maatschappij en haar culturele waarden worden gerespecteerd. Ze vertegenwoordigen andere vormen van complexiteit en diversiteit en dragen bij aan maatschappelijke veerkracht, daarom is het in stand houden van cultuur en sociale cohesie zeer belangrijk. In een circulaire economie zijn organisaties en processen onderworpen aan verantwoorde bestuurs- en managementmodellen waarbij zij de behoeften van direct betrokkenen en belanghebbenden onderkennen. Activiteiten die het welzijn of het bestaan van unieke culturen ondermijnen worden gemeden, zelfs als dit gepaard gaat met hoge kosten.

6

Gezondheid van mens en dier worden structureel ondersteund

De gezondheid en het welzijn van mensen en dieren worden structureel ondersteund. Giftige en gevaarlijke stoffen worden zo weinig mogelijk gebruikt, zij worden alleen toegepast in strikt gecontroleerde cycli, met als uiteindelijk doel dat gebruik te elimineren. In een circulaire economie mogen economische activiteiten nooit schadelijk zijn voor de gezondheid of het welzijn van mensen. Het succesvol herwinnen van grondstoffen uit afval door open afvalverbranding bijvoorbeeld, is geen circulaire activiteit ondanks dat er grondstoffen worden gewonnen.

7

De waarde van menselijke activiteiten wordt breder uitgedrukt dan in geld alleen.

Menselijke activiteiten genereren maatschappelijke waarde. Omdat grondstoffen en energie niet oneindig beschikbaar zijn, moet het gebruik ervan aantoonbaar bijdragen aan de creatie van maatschappelijke waarde. Voorbeelden van vormen van waarde naast financiële waarde zijn: esthetische, emotionele en ecologische waarde.  Ze kunnen niet worden uitgedrukt in algemene termen zonder globale inschattingen of subjectieve waardeoordelen: het zijn daarom op zichzelf staande categorieën waarmee waarde wordt uitgedrukt. De keuze om van bronnen gebruik te maken genereert maximale waarde over zoveel categorieën als mogelijk is en beperkt zich niet tot alleen financiële waarde.

Beginnen met circulariteit

Afvalstromen reduceren, hergebruik stimuleren, energie besparen, marges verbeteren en de tevredenheid van medewerkers en stakeholders bevorderen: het is een waslijst aan doelen die je jezelf kunt opleggen in het kader van duurzaamheid. Maar waar begin je? Waar zit het laaghangend fruit? En wat is de beste aanpak?

Big bang of stapsgewijs

Wij kunnen ons goed voorstellen dat niet iedereen daar direct een plan voor in de la heeft liggen. En er zijn ook nogal wat mogelijkheden. Zo is er de afweging tussen een big bang- scenario of een stapsgewijze implementatie van duurzame maatregelen. En de keuze of het primaire proces of juist alleen de ondersteunende functies in de organisatie als eerste aan bod moeten komen.

Veranderen

Een andere vraag die geregeld gesteld wordt is de vraag welk specifiek thema uit de etalage van duurzaamheidsmaatregelen het beste ‘past’. Dan hebben we het ineens over bewustwording en de acceptatie van veranderingen. Kortom, een plan zonder aanpak is geen plan van aanpak. Wij helpen je gestructureerd langs alle klippen op weg naar een duurzame bedrijfsvoering.

blank
Back To Top